Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Woensdag, 24 april 2024

logo rally online

Rally Online België

Citroën pakt uit in de Condroz Rally

Geschreven door  Nov 03, 2015

Yvan Muller, weer een wereldkampioen aan de start
Yves Matton en Cédric Cherain proeven van de top met een DS 3 WRC
Stéphane Lefebvre hoopt op moeilijke omstandigheden
Guillaume Dilley gaat de uitdaging aan met een R5

Omdat het merk ruim in de meerderheid is in de topklassen, zal DS in grote mate bijdragen aan het traditionele eindejaarsfeest van de Belgische rallysport, de Condroz Rally. Zeker omdat de vedetten van deze editie 2015, Yvan Muller, Stéphane Lefebvre en Yves Matton, met een wagen van het Franse merk rijden. In het kader van de slotwedstrijd vieren enkele piloten trouwens een promotie bij DS, want Cédric Cherain (WRC), Yves Matton (WRC), Guillaume Dilley (R5) en Emeric Rary (R3) gaan de uitdaging aan in een hogere categorie.

Na Sébastien Loeb in 2013, staat eind deze week een andere meervoudige Wereldkampioen aan de start van de Condroz Rally met een DS. Yvan Muller, viervoudig Wereldkampioen en recordhouder van het aantal overwinningen in het WTCC, is de grote ster aan de start met een DS 3 R5.

"Toen Yves Matton me voorstelde om de Condroz Rally te rijden, heb ik geen moment getwijfeld," vertelt de piloot uit de Elzas. "Voor mij is deze deelname een moment van ontspanning in een erg druk seizoen met mijn programma in het WTCC en mijn eigen team op circuit. Maar, het is ook een uitdaging. Zelfs na 35 jaar in de autosport, word ik nog altijd aangetrokken door nieuwe ervaringen. Mijn kennis van de DS 3 R5 beperkt zich tot een kort optreden in de Rallye du Chablais in Zwitserland, maar ik ga toch proberen een zo goed mogelijk resultaat te behalen."

Om te winnen zal Yvan beter moeten doen dan twee andere DS-piloten die met een WRC aan de start komen, meer bepaald Cédric Cherain en de baas van Citroën Racing, Yves Matton. Allebei kijken ze uit naar de sensaties die een DS 3 WRC te bieden heeft.

"Elk jaar staan er meerdere WRC's aan de start van de Condroz Rally en het verleden heeft bewezen dat zij in het voordeel zijn op het snelle parcours, zeker wanneer het droog is," vertelt Cédric Cherain. "Daarom ben ik heel blij dat ik de kans krijg met een DS 3 WRC te rijden in "mijn" rally. André Leyh, die nog eens met een goede WRC wilde rijden, is eveneens erg enthousiast. De weersvoorspellingen zien er goed uit. Het lijkt ideaal weer te worden voor mijn eerste ervaring in een WRC. Ik denk dat de andere piloten die met een wagen van dezelfde categorie rijden wellicht minder ritme hebben dan ik. Natuurlijk hangt succes in deze wedstrijd af van zoveel factoren. Ik hoop gewoon dat ik geen tijd zal verliezen door een lekke band op de slechte stroken onverhard. In principe moet ik klaar zijn voor de start. We hebben woensdag een testsessie voorzien en ik zal de wagen daarna nog wat beter leren kennen op de shakedown. Als ik de goede afstellingen vind, dan kunnen we mikken op een mooi resultaat met de DS 3 WRC van team D-Max."

Yves Matton kijkt ernaar uit om eindelijk de DS 3 WRC eens van binnen te beleven...

"Het kan vreemd klinken, maar ik heb nog nooit de kans gehad plaats te nemen in een DS 3 WRC. Niet aan het stuur en zelfs niet als copiloot," vertelt hij. "Maar, om meteen te mikken op een stunt, dat is wat anders. Zelfs met de beste wagen en prima Michelins, blijf ik een gelegenheidspiloot. Een podiumplaats zou me al enorm veel voldoening schenken."

De derde DS 3 WRC aan de start in Hoei wordt bestuurd door Jourdan Serderidis, wiens team J-Motorsport niet onopgemerkt zal blijven.

"Ik ben blij dat we twee jonge piloten aan de start kunnen brengen met onze DS 3 R5's, met name Stéphane Lefebvre en Guillaume Dilley," vertelt de Griekse Belg. "Ik hoop dat Stéphane mee kan strijden voor de zege. Zelf wil ik graag mijn vierde rally op rij uitrijden. Gelet op het startveld en met slechts een tiental proeven ervaring in deze rally, zal ik heel tevreden zijn met een plaats in de top 10. Het belangrijkste blijft het team. We zullen er alles aan doen om er voor iedereen een positief verhaal van te maken."

Yves Matton en Jourdan Serderidis geven het vertrouwen aan de jonge belofte van DS, Stéphane Lefebvre, om voor een topresultaat te gaan. De Nordist zet een stapje terug in vergelijking met zijn vorige wedstrijden, want hij komt aan de start met een DS 3 R5 met Pieter Tsjoen als copiloot: "Het klopt inderdaad dat ik de voorbije maanden het geluk heb gehad om met een DS 3 WRC te rijden. Mijn laatste wedstrijd met de DS 3 R5 was de Rally van Wallonië. Het was niet makkelijk om de Condroz Rally in te passen in mijn drukke agenda. Deze week zal ik nog twee dagen testen in Wales, maar ik zal zaterdag met veel plezier aan de start komen in Hoei. De druk was erg groot in mijn vorige wedstrijden. Hier kan ik voor het plezier rijden, zonder teveel druk. Ik ga zeker voluit en we zullen zien wat dat geeft. Ik hoop op moeilijke weersomstandigheden om te kunnen rivaliseren met de WRC's."

Naast Vincent Verschueren, die duidelijk progressie heeft gemaakt sinds de zomer en die nog in de running is voor de titel van vice-Kampioen van België 2015, verschijnt ook Guillaume Dilley aan de start met een DS 3 R5. De Brabander zet een logische stap hogerop in zijn carrière.

"Na 7 overwinningen op 8 wedstrijden in de categorie, heb ik niets meer te bewijzen met de DS 3 R3 in België. In het kampioenschap kon ik mijn score moeilijk verbeteren als ik in RC3 zou rijden. Daarom ben ik blij dat ik met een DS 3 R5 kan rijden, dankzij de steun van Citroën Racing, J-Motorsport en Michelin. Als voorbereiding op mijn programma in 2016, is het beter om de Condroz te rijden met een R5 dan met een R3. Ik wil trouwens Caren Burton en zijn team bedanken voor het prachtige seizoen dat we beleefd hebben. Toch maak ik me geen illusies. In mijn eerste wedstrijd met een 4x4, wil ik gewoon goed presteren. Ik zal rijden om ervaring op te doen. Ik denk dat alle WRC's en R5's aan de start ook goed bestuurd zullen worden. Ik ga me niet vergelijken met een of andere van die piloten. Ik hoop  gewoon dat ik kan tonen dat ik klaar ben voor de volgende stap hogerop..."

De promotie van Dilley doet geen afbreuk aan de zegekansen van DS in de categorie RC3. Kevin Demaerschalk zal de te kloppen man zijn met zijn DS 3 R3, terwijl de jonge Emeric Rary, die we eerder met een Citroën C2 R2 aan het werk zagen, voor de gelegenheid zijn kans zal wagen met een DS 3 R3 MAX van Team TranSport, gerund door Johny Blom. Na een goed, maar kort optreden in de East Belgian Rally, verschijnt Anthony Dovifat opnieuw aan de start met een DS 3 R1.

DS is dus goed geplaatst om een hoofdrol te spelen op alle niveaus in deze Condroz Rally.

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws