Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Donderdag, 25 april 2024

logo rally online

Rally Online België

Rallye de Wallonie: Princen en Duval in de fout

Geschreven door  Mei 01, 2016

Freddy Loix neemt de leiding over!

Na het uitgeregende aperitief van vrijdagavond op de Citadel waar François Duval (Citroën DS3 R5) als snelste over de kasseien vloog, waren de weersomstandigheden zaterdagmorgen haast identiek voor de tweede etappe van de Rally van Wallonië. Die moeilijke omstandigheden leverde uiteraard tal van slachtoffers op (zaterdagavond al een dertigtal!) en de belangrijkste opgaves waren zeker die van Kris Princen (Peugeot 208 T16 R5), die nadat hij in de eerste kp op zaterdag nog de besttijd realiseerde, in de vierde proef een koprol maakte. Ook François Duval, leider sedert vrijdagavond, met een twintigtal seconden voorsprong op Freddy Loix (Skoda Fabia R5), ging tijdens de laatste proef van zaterdag van de baan.

De wedstrijd verloor daardoor twee van zijn belangrijkste tenoren en zegekandidaten. Kris Princen was bovendien de belangrijkste tegenstrever van Freddy Loix in het kampioenschap. Die laatste zat daardoor nog met een dilemma, belangrijke puntenscoren in functie van het kampioenschap of de nodige risico’s nemen en strijden voor de zege met François Duval. Eventuele twijfel daarover is er vandaag alvast niet meer. Hoewel de strijd om de zege wellicht afgelopen is, blijft de derde etappe toch best interessant en leuk om volgen voor de rallyfans, al was het maar omdat volgens de laatste weerberichten vandaag de zon van de partij zal zijn of… omdat er op diverse andere fronten wel nog veel strijd zal zijn.

Zo onder andere die om de tweede plaats, want daarvoor zijn momenteel nog drie R5-teams in de running: Xavier Bouche (Skoda Fabia R5), die door enkele foutjes stelselmatig de aansluiting met Freddy Loix verloor, Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) en Guillaume Dilley (Citroën DS3 R5), die de ganse dag indruk maakte. Verder is er de knappe prestatie van Adrian Fernémont (Ford Fiesta R5), die debuteert met de Fiesta, maar momenteel wel de beste streekrijder is en ondermeer de ervaren Xavier Baugnet (Ford Fiesta R5) vooraf gaat. 

Benoit Allart (Skoda Fabia WRC) is de enige overlevende van het WRC-peloton. Tussen diverse R5-wagens bezet hij ondanks een klein foutje op vrijdagavond, via enkele besttijden de zesde plaats. Chris Van Woensel (derde algemeen zaterdagmiddag) was onderweg naar meer tot de transmissie van zijn Mitsubishi Lancer WRC hem bij de start van Kp10 in de steek liet. Hoewel hij zeker niet forceerde, eindigde ook de eerste rally van dit seizoen voor David Bonjean (Citroën C4 WRC) na een foutje voortijdig. Idem trouwens voor merkgenoot Jourdan Serderidis, die de turbo van zijn Citroën C4 zag begeven. 

Net zoals Philippe Steveny en Stéphan Hermann, de leider in NCM en M15, die andermaal indruk maakte met zijn Punto HGT behoort ook Olivier Collard als leider van een omvangrijk groepje Mitsubishi’s tot de top-10. Deze laatste is tevens verlost van Michaël Albert, die omwille van een mechanisch probleem (Kp9) de strijd moest staken. In zijn zog volgt na de opgave van Francis Lejeune (radiator) en de mindere prestaties van Henri Schmelcher en de Tchech Toprek, de eenzame leider in RGT: Fred Bouvy, maar… verder ook Guillaume De Ridder en Pole Geusens, onderling de ganse dag in een stevige secondenstrijd verwikkeld om de eerste plaats bij de juniors en in R2, tot… leider De Ridder in de allerlaatste proef een minuut verloor toen de stuurbekrachtiging van zijn Peugeot begaf.

Terwijl Steven Dolfen(Peugeot 208), die het parcours in Namen ontdekt en derde is in R2 toe gaf dat hij het tempo van deze twee niet aankon, volgt de derde junior Amaury Molle (Opel Adam R2) al op meer dan vier minuten, deels het gevolg van een remprobleem. 

Stefaan Prinzie (Opel Ascona), leider bij de Historics na de korte etappe van vrijdag, verloor die positie na een tijdrovende fout op Kp5 aan Didier Van Wynsberghe (BMW M3). De vraag is evenwel hoe lang die nog kan weerstaan aan de aanval van een andere BMW M3, die van Manu Bouts. Manu realiseerde zaterdag immers een serie besttijden en zonder de minuut die hij gisteren op de Citadel verloor (één rondje teveel) was hij wellicht vanavond al de leider bij de historics en dat met banden (Bridgestone) van 80€ terwijl zijn concurrenten het met veel duurdere racinbanden doen.

We kijken nu echter al uit naar het vervolg van dat veelbelovend duel, aangezien Bouts nog maar 10 seconden achterstand heeft op zijn speelkameraad. Bij de meer dan 30 opgevers vinden we o.a ook nog de R5’s van Jordan Scaillet (foutje in de eerste kp en omwille van persoonlijke redenen niet meer gestart op zaterdag), Laurent Léonard (ruitenwissers & benzinepomp Kp6), Kevin Demaerschalk (benzinepomp Kp5) en de mooie Peugeot 306 Maxi van Laurent Mottet (remproblemen Kp4) zonder hier de spectaculaire sortie van Corentin Dozot te vergeten, wiens Renault Clio R3 zich in de gevel van een huis boorde. Hoewel het huis de nodige schade opliep, waren er gelukkig geen gewonden. 

Zondagmorgen vanaf 8u krijgen we het vervolg van deze rally (incl. de teams die via Super Rally opnieuw vertrekken) en… na twee ronden van vier kp’s kennen we dan om de 16u00 de winnaars van deze editie.

 

Klassement na dag 2

Laatst aangepast op Zondag, 01 mei 2016 09:41
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws