Rally Online België

Cédric Cherain wint de East Belgian Rally

Geschreven door  Sep 25, 2016

"Mijn mooiste overwinning in het Belgisch kampioenschap"

Op de vloeiende proeven van de East Belgian Rally was Cédric Cherain altijd al snel. Na twee keer een tweede plaats in deze wedstrijd, de eerste keer met een Renault Mégane RS N4 (in 2011) en de tweede keer met een Ford Fiesta R5 achter de Hyundai i20 WRC van Thierry Neuville (in 2014), was de piloot uit Fléron deze keer de snelste in de zonnige Oostkantons.

Zonder een foutje op de allereerste proef van de rally had de Skoda-piloot misschien de wedstrijd van start tot finish gedomineerd. "Bewijzen dat ik sneller ben dan Chris Van Woensel met een WRC en dan Freddy Loix met gelijke wapens, dat is natuurlijk het ideale scenario in mijn eerste rally met deze Skoda," jubelde Cédric terecht. "Ik vond al snel mijn draai met de Skoda en een paar keer had ik de indruk de perfecte proef te hebben gereden. Dit geeft natuurlijk veel vertrouwen voor de Condroz Rally."

Chris Van Woensel reed acht van de dertien proeven aan de leiding, maar hij eindigde uiteindelijk op 24 seconden, nadat hij op de laatste twee proeven gevoelig het voetje lichtte. "Ik weet niet waarom, maar om een of andere reden verloren we telkens kostbare seconden op de proef van Sankt-Vith. Cédric was er tijdens de tweede ronde zelfs 11 seconden sneller," vertelde Van Woensel, die de vorige manche van het BRC won.

Freddy Loix was mee in strijd voor de zege, maar een straftijd van een halve minuut kostte hem de aansluiting. Een zevende zege van het jaar bleef uit, maar Freddy stelde wel de titel bij de Constructeurs voor Skoda mee veilig. De drie doelstellingen voor het seizoen zijn behaald: "Ik kan niet ontgoocheld zijn, want het was een prachtig seizoen. De strijd in het begin van de rally was intens, maar toen we te laat inklokten na drie proeven wist ik dat we vroeg of laat die straftijd aangemeten zouden krijgen. Vanaf dat moment was het een vreemde wedstrijd, maar ik geef toe dat Cédric Cherain vandaag erg snel was."

Hans Weijs Jr viel net naast het podium, maar de Nederlander reed een beresterke wedstrijd met zijn Ford Fiesta R5, zeker omdat het de eerste rally met de R5 was dit jaar. Weijs was sneller dan Kris Princen met de Peugeot 208 T16. Princen was duidelijk: "Ik kon niet beter doen. Ik heb geen enkele fout gemaakt en we hebben het maximum uit onze auto gehaald. De anderen waren gewoon sneller."

In de algemene stand werd Tim Van Parijs nog geklopt door Bob de Jong met zijn Citroën DS 3 R5, maar de Porsche-piloot won afgetekend de strijd in GT. Van Parijs hield zijn 7de plaats vast met drie seconden voorsprong op Guino Kenis met zijn Mini RRC. Michaël Albert (Mitsubishi Lancer) nam op de laatste proeven de maat van Stephan Hermann, die eens te meer indrukwekkend was met zijn Fiat Punto.

Bij de Juniors, was Polle Geusens eens te meer outstanding met zijn Ford Fiesta EcoBoost. Maar, verder in de stand woedde de strijd hevig voor de laatste plaats in de finale van de RNT Rally Challenge. Sébastien Bedoret stond derde, maar hij ging twee proeven voor de finish van de baan met zijn Renault Twingo. Romain Delhez, die na een knappe wedstrijd tweede werd bij de Juniors, werd niet beloond. De laatste plaats in de finale van de RNT Rally Challenge ging naar Jelle Vermeire, na de EBR derde in het Junior-kampioenschap.

In Historic ging de overwinning naar Robin Maes (BMW M3). Dirk Deveux, derde achter Maes en de Ascona 400 van Tom Van Rompuy, kroonde zich voor de tweede keer tot Kampioen van België in Historic.

Laatst aangepast op Maandag, 26 september 2016 07:52
Karel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...