Print deze pagina

Achiel Boxoen vierde in Omloop van Vlaanderen

Geschreven door  Sep 04, 2017

In Roeselare werd dit weekend de zevende van negen wedstrijden voor het BK rally afgewerkt. In een door de wisselende weersomstandigheden heel moeilijke Omloop van Vlaanderen legde Achiel Boxoen met zijn Škoda Fabia R5 een foutloos parcours af, om uiteindelijk als vierde aan te tikken. “Opdracht volbracht”, stelde ook coach Freddy Loix. De zege in Roeselare ging naar een andere Škoda-rijder: Vincent Verschueren behaalde er een klinkende overwinning.

Achiel Boxoen en corijder Jasper Vermeulen konden na afloop van de 58ste Omloop van Vlaanderen hun vreugde moeilijk verbergen. De editie 2017 van de West-Vlaamse rallyklassieker bleek niet meteen de makkelijkste, maar toch wist het jonge duo met de Škoda Fabia R5 de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Op een hele mooie vierde plaats bovendien.

“Ja, we hebben het af en toe best lastig gehad”, stelde Boxoen lachend. “Als je in de regen op slicks staat, met aquaplaning krijgt af te rekenen en bovendien de ventilatie op de voorruit niet helemaal perfect functioneerde, dan krijg je het wel warm! Gelukkig zijn we bij de pinken gebleven en konden we de fouten vermijden.”

Boxoen had voor de wedstrijd de opdracht gekregen “een tandje bij te steken”, en deed dat ook met verve. “Ja, ik zat binnen het schema dat Freddy me had opgelegd”, legt Boxoen uit. “Soms wat sneller zelfs. Het feit dat ik nu ook de tijden van de concurrentie te zien kreeg, heeft wel degelijk geholpen. Aan het eind kon ik zo wat extra pushen om onze vierde plaats vast te houden.”

Coach Freddy Loix was evenzeer tevreden over de prestaties van zijn jonge poulain. “Hij heeft voor 98 procent gedaan wat ik hem vroeg”, grijnsde Loix. “Dat is zeker niet slecht, toch? Enkel na de derde KP, toen Achiel twee seconden per kilometer had verloren, heb ik hem duidelijk laten weten dat het best wat sneller mocht. Waarop hij in de volgende chronorit een vijfde tijd neerzette, en het verschil met de snelsten meteen heel wat kleiner was geworden. Daar ben ik heel tevreden over.”

“Niet vergeten dat dit voor Achiel pas zijn derde wedstrijd met een R5 was”, vervolgt Loix. “Het was bovendien niet de eenvoudigste. Maar toen het met bakken tegelijk uit de hemel viel, hebben we hem verwittigd: in die omstandigheden doe je het rustig aan, hoe moeilijk het ook is. Ik wou achteraf geen enkel excuus horen, maar dat bleek ook niet nodig. Achiel maakte geen enkele fout.”

Loix blikt al vooruit naar de volgende wedstrijd voor Boxoen en de Fabia R5. “In de East Belgian Rally verwacht ik meer van hetzelfde”, besluit de meervoudige Belgische kampioen. “Als Achiel daar deze mooie prestatie kan bevestigen, dan schenkt dat vertrouwen. Dat zal dan nadien tot nog betere resultaten leiden.”

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be