Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Zaterdag, 20 april 2024

logo rally online

Rally Online België

GTC Rally: Jasper Van den Heuvel als leider na de Nacht

Geschreven door  Okt 08, 2016

Bob de Jong mag zaterdag in de achtervolging

Exact 30 deelnemers zijn omstreeks 20.00 uur van start gegaan in de GTC Rally, de vijfde wedstrijd van het Nederlands rallykampioenschap. De GTC Rally staat niet voor niets bekend als de "Nacht van Achtmaal". De deelnemers werden dan ook meteen in het donker op pad gestuurd voor vijf uitdagende klassementsproeven, te beginnen met een korte showproef op Den Goubergh, gevolgd door de klassiekers Wernhout en vooral Achtmaal De Hel XL. Bob de Jong domineerde het begin van de avond, maar met een kanontijd op de slotproef nam Jasper van den Heuvel de leiding over. Bob de Jong mag morgen in de achtervolging met zijn DS 3 R5, maar wellicht is dat een comfortabelere positie dan die van haas...

"We mochten dit jaar niet verkennen op donderdagavond, waardoor we de proeven niet in het donker hadden gezien. Dat maakt het een stuk lastiger, want je hebt geen zekerheid over je herkenningspunten. Een straatlamp die je vanochtend noteerde als herkenningspunt is misschien wel kapot," vertelde Jasper van den Heuvel. "We hebben op de laatste proef de leiding genomen, maar in feite hadden we dat de eerste keer al kunnen doen in Achtmaal, want daar maakte ik een foutje wat ons een paar seconden kostte. Ik zou niet mogen aanvallen, want finishen is voldoende voor de titel, maar winnen is natuurlijk leuker!"

Het zal zaterdag wel spannend blijven, want Bob de Jong was vanavond drie keer de snelste op vijf proeven. Alleen was Jasper van den Heuvel op de slotproef 8" sneller, waardoor de DS 3 R5 op 4"6 volgt. "Ik had twee keer remproblemen op het laatste stuk van de lange proef in Achtmaal. Dat heeft ons wel een paar seconden gekost. Maar, er is nog niets gebeurd. Morgen volgt nog een lange dag," lachte Bob de Jong.

De derde plaats was aanvankelijk voor Mathias Boon, maar de snelle Belg ging hard van de baan in Achtmaal. De Mitsubishi werd zwaar toegetakeld door een klap tegen een betonblok, maar de bemanning kwam er gelukkig beter uit, al werden ze voor een check-up naar het hospitaal afgevoerd.

Ronald Leemans volgt op de derde plaats, maar al op 1'44" van de leider. De vierde plaats is in handen van Timo Van der Marel, die opnieuw stunt met zijn Opel Adam R2. Wim Muilwijk staat 5de met zijn BMW en daarmee is hij leider in de M Cup.

"Het is toch altijd wel een voordeel wanneer je in eigen streek kunt rijden," lacht Muilwijk. "Maar, Kurt Braeckevelt was goed mee. Alleen is hij op de laatste proef van de baan gegaan nadat hij op een chicane knalde. Ik denk dat Kurt de situatie niet helemaal juist in de nota's had staan. Maar, er is nog niets gewonnen. Een lekke band kan morgen alles nog verknallen..."

Door de opgave van Kurt Braeckevelt, gaat de eindzege in de M Cup naar Franky Boulat, de titelhouder van vorig jaar. Maar, de Belg beleefde geen makkelijke openingsavond. Dat bewijst zijn 11de plaats in de tussenstand, als 4de BMW-rijder.
"Ik ben helemaal kapot van de verkenningen. Het was een slopende dag en dan nog een zware avond in het donker afwerken, dat bleek teveel van het goede. Ik was onzeker. Het is lang geleden dat ik nog zo hoekig heb gereden... Hopelijk lukt het morgen beter," vertelde de kersverse kampioen.

Nog iemand die beseft dat rallyrijden niet voor de hand ligt is Jeroen van den Heuvel, die met de Ford Fiesta R5 op een 7de plaats ligt, 2'14" achter de leider en 5" van de zesde plaats van Van Iersel.

"Ik had een lastige avond," vertelde Jeroen. "Ik heb twee proeven bijna zonder notes moeten lezen,want de intercom deed het niet. En in Achtmaal moest ik drie keer steken toen ik een haarspeld niet goed nam. De differentiëlen werken pas goed wanneer je agressief rijdt. Ik was te voorzichtig. In het begin was ik teveel bezig met de reacties van de auto. Nu begin ik hem beter aan te voelen en begin ik me ook wat meer te amuseren. Morgen zal het beter gaan..."

De GTC Rally gaat zaterdag verder vanaf 10h53 met de klassementsproef Wouwse Plantage. 

Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws