Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Zaterdag, 20 april 2024

logo rally online

Rally Online België

WK Rallycross strijkt dit weekend neer in Belgische Mettet

Geschreven door  Nov 30, 2014

Komend weekend strijkt in België reeds de zesde manche van het nieuwe World Rallycross RX Championship neer. Op het hertekende en aangepaste circuit van Mettet zullen zo'n 120 deelnemers de start nemen, waaronder heel wat toppers die luisteren naar de namen Duval, Solberg, Villeneuve, Hansen, Timerziyanov, Marklund, Doran,...

De creatie van het nieuwe kampioenschap zorgde voor een grote opleving van RX in het algemeen. Om maar een idee te geven: in de laatste wedstrijd in Zweden, waar rallycross zeer populair is, waren maar liefst 39.000 toeschouwers van de partij! Het feit dat heel wat rijders aan elkaar gewaagd zijn maakt het spektakel er alleen maar beter op. Het niveau ligt zo hoog dat het minste foutje in een "heat" meteen word afgestraft. De vijf vorige manches leverden immers telkens een andere winnaar op: Montalegre (Portugal) - Petter Solberg (Citroën DS3), Lydden Hill (GB) - Andreas Bakkerud (Ford Fiesta), Hell (Noorwegen) - Reinis Nitiss (Ford Fiesta), Kouvola (Finland) - Tanner Foust (VW Polo) en Höljes (Zweden) - Mattias Ekström (Audi S1). De amper 19-jarige Nitiss uit Letland trekt trouwens als leider in het kampioenschap naar het Circuit Jules Tacheny in Mettet.

Heel wat ogen zullen gericht zijn op Francois Duval die er zijn opwachting maakt met een VW Polo Supercar uit het team van Anton Marklund. Enige tijd geleden kon hij de wagen al aan de tand voelen (foto). Onze enige Belgische winnaar van een WK Rally voelt zich wel thuis in het rallycrossmilieu en hoopt nog meer wedstrijden te kunnen rijden.

In Mettet moet hij het opnemen tegen maar liefst 37 andere Supercars. Alles opsommen is niet de bedoeling, maar de voornaamste tegenstand zal er wellicht komen van merkgenoten Anton Marklund en Toomas Heikinnen. Petter Solberg, Liam Doran, Alexander Hvaal en Davy Jeanney brengen een Citroën DS3 in stelling. Bij Ford zien we Andreas Bakkerud en Reinis Nitiss. Peugeot wordt vertegenwoordigt door Timur Timerzyanov, ex-F1 piloot Jacques Villeneuve, Timmy Hansen en Andy Scott die een 208 aan de start brengen die gebaseerd is op de 208 R5. De Audi's S1 aan de start krijgen als rijders Pontus Tidemand en Robin Larsson. Henning Solberg en Ramona Karlsson, de eerste vrouw in rallycross, brengen elk een Saab 93 aan de start. Verder is er nog een Volvo C30 voor Tommy Rustad en de Hyundai i20 van Frode Holte. Eerst waren geruchten dat ook Thierry Neuville met zo'n wagen zou deelnemen, maar dit ging niet door hoewel 'NeuNeu' op zaterdag wel aanwezig zal zijn in Mettet.

Andere Belgen bij de Supercars zijn Patrick Van Mechelen (Ford Fiesta), Koen Pauwels (Ford Focus), Michaël De Keersmaecker (VW Scirocco), Jos Jansen (Ford Fiesta) en Ronny Scheveneels (Skoda Fabia).

De volledige deelnemerslijst met de ook de Super1600 Klasse en Touring Cars is hier te vinden. Alle verdere info: www.rallycrossrx.com.

 

 

 

 

 

Laatst aangepast op Zondag, 30 november 2014 00:00
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws