Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Donderdag, 25 april 2024

logo rally online

Rally Online België

Thierry Neuville 'from zero to hero' in WRC Deutschland Rallye

Geschreven door  Nov 30, 2014

U hebt het ongetwijfeld al vernomen, maar aangezien de reguliere media het niet zo nodig vindt om er aandacht aan te besteden, willen we het er hier toch nog eens meegeven. Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul hebben afgelopen weekend geschiedenis geschreven in de rallysport. Het duo pakte hun eerste overwinning in het Wereldkampioenschap Rally, weliswaar na een desastreuze start. 'From zero to hero'!

9 jaar. Zo lang hebben de Belgische rallyfans moeten wachten op een tweede zege in het WK. In 2005 won Francois Duval toen de slotmanche 'down under' in Australië met de Citroën Xsara WRC. Ditmaal gebeurde het veel dichter van huis, net over de Belgische grens in en om het Duitse Trier. Een thuiswedstrijd voor Neuville, geboren en getogen in het Duitstalige stukje van België in Sankt-Vith. En zeggen dat dit jonge talent amper 7 jaar geleden nog met een kleine Opel Corsa rond de kerktoren tufte. 

Het zag er nochtans niet goed uit op donderdag. Tijdens de derde doortocht op de shakedown ging het grondig mis. Neuville maakte met zijn Hyundai i20 WRC zijn zwaarste crash mee uit zijn carrière. Hij miste een linkse snelle bocht en dook de wijnranken in, met zes of zeven koprollen tot gevolg. De Hyundai was fel gehavend, maar het team uit Alzenau hees alle hens aan dek en zo konden Thierry en Nicolas op vrijdag met een zo goed als nieuwe wagen aan de start verschijnen.

Na een voorzichtige start kwam het vertrouwen terug en stond de Hyundai #7 na zes proeven op plaats 5. Voorin maakte leider Ogier net als vorig jaar een fout, iets wat hij op zaterdag zou overdoen. Hij verdween uit de wedstrijd en na een toptijd op de lange proef van de Panzerplatte wipte het Belgische duo over hun teamgenoot Dani Sordo naar P3. Op die plaats vatte men ook de slotdag aan en een podium leek mooi te worden.

Maar soms heb je ongeluk, en soms moet je ook wat geluk kennen. Ditmaal stond het geluk aan Neuville zijn zijde en het ongeluk aan zijn voorliggers z'n zijde. Leider Jari-Matti Latvala slipte op de eerste zondagse proef van de baan en ging met zijn VW Polo R WRC druiven plukken. Zo kwam Kris Meeke aan de leiding, maar ook voor hem was het een proef later gedaan want hij reed een wiel af op zijn Citroën DS3 WRC. Beide piloten zullen het zich wellicht nooit vergeven, maar zo kwam Neuville wel plots op kop met nog twee proeven te gaan en een teamgenoot als dichtste achtervolger. Meer dan ooit werd deze zin waarheid: "to finish first, you first have to finish!"

Ze hadden het wellicht nooit zelf verwacht, maar in Duitsland pakten Thierry en Nico hun eerste grote zege in het WK. De twee overwinningen in Corsica en Sanremo tijdens het IRC 2011 waren al mooi, maar hopelijk is dit het begin van een mooie reeks. De Hyundai lijkt ook eindelijk bedrijfszeker want Dani Sordo, de winnaar van vorig jaar, pakte de tweede plaats met zijn i20 WRC. Meteen ook de eerste zege én dubbel voor het Koreaanse merk. Andreas Mikkelsen redde de eer van VW met zijn derde podiumplaats van het seizoen.

Naast Neuville waren ook nog heel wat andere Belgen present in Trier. Robin Buysmans werd knap achtste algemeen naast de Nederlander Dennis Kuipers in diens Ford Fiesta RS WRC. Stephane Prévot loodste de Brit Richard Tuthill naar de 27ste plek in de krachtige Porsche 997 GT3. Ghislain de Mevius reed zijn Ford Fiesta R2 naar de 33ste plaats, goed voor de derde podiumtrede in de Drive Dmack Trophy. Twee plaatsen voor hem eindigde Eddy Smeets eveneens in een Fiesta R2 als bijzit van debutant Mats van den Brand. Armand Fumal stuurde zijn Citroën DS3 R3T naar de 36ste plaats en Joachim Wagemans (Fiesta R2) werd 38ste. Philip Cracco ging al op KP 2 van de baan, maar werd in SupeRally nog 53ste met de Fiesta R5. Zoon PJM Cracco moest op de slotdag nog opgeven met zijn Fiesta R2. Renaud Jamoul tenslotte kende heel wat pech samen met Quentin Gilbert en werd uiteindelijk 57ste.

 

Laatst aangepast op Zondag, 30 november 2014 00:00
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws