Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Woensdag, 24 april 2024

logo rally online

Rally Online België

Jeroen Swaanen ontdekt de Ford Fiesta R5 in Saint-Vith

Geschreven door  Nov 30, 2014

Wennen én genieten in de East Belgian Rally

Na zaterdag is de East Belgian Rally met stip binnengekomen in mijn top 3 van favoriete rally’s. Wat heb ik genoten van de klassementsproeven rond Sankt Vith. Dit is qua proeven onbetwist de mooiste rally die ik ooit heb gereden. Technische passages, hoogteverschil, spannende stukken tussen de bomen en ook delen waar het keihard gaat. Wát een feest!
 
De East Belgian Rally is geen wedstrijd waar je de eerste keer heel hard gaat. Kijk naar de uitslag en je weet dat ervaring telt op deze proeven. De overgang van een 2-liter WRC naar een R5 is bovendien een grote stap.

De Ford Fiesta stuurt heel strak en remt nog veel beter, je kunt héél erg laat remmen, maar qua vermogen moet je flink inleveren ten opzichte van een WRC. Waar je in een 2-liter WRC een krappe bocht in de tweede of derde versnelling neemt, moet je in een R5 terug naar z’n één. Onderin toeren heeft zo’n auto minder in huis.
 
In z’n nekvel

Zo moest ik niet alleen de weg vinden op compleet nieuwe proeven, maar ook mijn rijstijl aanpassen aan het karakter van de Fiesta. Ik heb 13 proeven hard moeten werken, want als je hard wilt gaan in een R5 dan moet je het karretje echt in z’n nekvel pakken. Om in de toekomst voorin mee te doen, moet je alle proeven een keer gereden hebben. Samen met Bjorn (Degandt, navigator, red.) heb ik gekozen om de nodige marge te houden. Ik wilde perse kilometers maken. Met een 11e plaats en drie top 10-tijden, ben ik heel tevreden met mijn debuut in de East Belgian Rally.
 
Mega veel geleerd

Ook omdat ons klassement al op de eerste proef aan diggelen lag door een lekke band. Ik weet trouwens nog steeds niet hoe dat kwam. Ik heb niets geks geraakt. Zonder die lekke band hadden we zevende of achtste kunnen worden, maar ook anderen hebben hun problemen gekend. Ik heb in ieder geval heel erg veel plezier gehad en heel veel geleerd. Alles liep heerlijk soepel. Hans Weijs Motorsport had z’n zaakjes weer perfect voor elkaar en ook de Ford gaf geen slag verkeerd.

De sponsor- en relatiedag op donderdag was eveneens een groot succes. Zo konden we onze partners Axians, Capi Europe, Imex, Potonline.nl, Power to the People, Pruymboom Metaal, Profclean, Piet Hoevenaars belettering en Van Vliet Transport, net als tal van andere gasten en de media, laten ervaren wat Bjorn en ik meemaken op de klassementsproeven.
 
Condroz Rally?

Kortom: Bjorn, de andere leden van Imex Racing en ik hebben het zeer naar onze zin gehad in België. En ook de Belgen waardeerden onze aanwezigheid. We hebben een uitnodiging liggen voor de Condroz Rally, de Belgische seizoensfinale. Het trekt zeker, maar ik ga er eerst eens even goed over nadenken. Datzelfde geldt voor ons rallywapen in de toekomst. In mijn hart blijf ik fan van de brute power van een WRC, dat is toch net iets meer ‘no risk, no fun’...

Laatst aangepast op Zondag, 30 november 2014 00:00
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws