Aanmelden op uw account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud me

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Verifieer wachtwoord *
Email *
Verifier email *
Captcha *
Reload Captcha
Donderdag, 18 april 2024

logo rally online

Rally Online België

Hermen Kobus derde in het BRC na Condroz Rally

Geschreven door  Nov 30, 2014

"Het plan klopte... bijna"

In Hoei, langs de Maas, werd dit weekend onder een aangename herfstzon de Condroz Rally verreden. De finale van het Belgian Rally Championship werd door tienduizenden fans langs de klassementsproeven gevolgd. Hermen Kobus maakte kennis met het verraderlijke parcours, maar vooral met de Ford Fiesta R2 die door zijn broer Gert-Jan eerder dit seizoen werd bestuurd. Omdat de Ford Fiesta S2000 verkocht is, besliste Hermen om aan de start te komen met de Fiesta R2 van het team, want de tweede plaats in het Belgisch kampioenschap stond nog op het spel. Hermen zou dan wel een achterstand van 6 punten goed moeten maken op Cédric Cherain, die met een Fiesta R5 natuurlijk beter gewapend was.

"Natuurlijk waren we kansloos tegen Cédric, maar Cherain, vooraan in gevecht met Kris Meeke, liet zich verrassen en ging zaterdagavond van de baan. Het eerste deel van ons plan klopte. De tweede doelstelling was om minstens derde te worden in RC4, de categorie voor R2's, want in het Belgisch kampioenschap scoor je ook punten in de categorie voor het algemeen kampioenschap. Dat bleek moeilijker dan verwacht, want ik had de aanpassing aan de Fiesta R2 toch onderschat. De R2 reageert gewoon minder scherp dan de Super 2000 waar ik een paar jaar mee gereden heb. Bovendien heb je niet hetzelfde gevoel van snelheid en waren onze nota's nog teveel afgestemd op de Super 2000, terwijl je met een R2 natuurlijk minder snelheid hebt," vertelde Hermen, die ondanks een gebroken steun van de versnellingsbak zaterdagavond als tweede Fiesta-piloot geklasseerd stond, net achter Adrian Fernémont en voor Thibault Radoux, de latere winnaar van de Belgische Fiesta Trophy.

Zondag ging Hermen meteen vol in de aanval, want hij moest nog een paar plaatsjes klimmen in de stand. Helaas liet hij zich verrassen in Ben-Ahin, de derde proef van de slotdag. "Ik werd verrast door het sperdifferentieel in een gladde bocht. Ik gaf iets te snel en te fel gas en de wagen trok over de neus naar de buitenkant van de bocht, waardoor ik in een greppel schoof. Met de Super 2000 ga je op het gas en trekt de wagen zich door de bocht. We verloren meer dan twee minuten en de kans op de titel van vice-kampioen in België was verkeken. De overstap van de Super 2000 naar de R2 was gewoon lastiger dan gedacht. Het plan klopte... bijna," vertelde Hermen realistisch.

Maar, met een derde plaats in het Belgian Rally Championship, achter referentie Freddy Loix en R5-piloot Cédric Cherain, hebben Hermen Kobus en Erik de Wild een erg knap seizoen afgewerkt in een hoogstaand kampioenschap. Heel wat Belgische rallyfans kwamen Hermen bedanken voor het geleverde spektakel, in de hoop dat hij volgend jaar weer te zien zal zijn op de Belgische rallyproeven. De winter zal meer duidelijkheid brengen...

Laatst aangepast op Zondag, 30 november 2014 00:00
Wim Delmel

Sedert 2005...

Zolang is Rallyonline.be al op het net te vinden. Wat begon als een kleinschallig project is in de loop der jaren uitgegroeid tot een klein succesverhaal. Maandelijks krijgen we duizenden bezoekers over de vloer op zoek naar het laatste nieuws, de mooiste actiefoto's en spectaculairste rallyvideo's.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Wim Delmel en Karel Leeuwerck.

We bedanken u alvast als trouwe bezoeker en misschien tot binnenkort op één of andere wedstrijd...

Website: www.rallyonline.be

Laatste Nieuws